Innova Ocular - ICO Barcelona

Ambliopia

Un ull amb la retina i el nervi òptic sans poden tenir una visió molt baixa a causa de la falta de maduració neurosensorial.

En què consisteix l'ambliopia?

La maduració correcta del sistema visual s'aconsegueix, des del moment del naixement, amb la formació d'una imatge retinal nítida a cada ull i una correcta alineació ocular. L'estrabisme (desviar un ull) o rebre una imatge retinal borrosa en un o els dos ulls durant la primera infància alteraran el desenvolupament visual normal, i donarà lloc a l'anomenada AMBLIOPIA (ull vague o gandul).

Així doncs, l'ull ambliop és un ull amb poca visió perquè no està sent estimulat correctament. Aquest dèficit visual pot ser permanent i irreversible si no es detecta i es tracta abans dels 8 anys.

Se’n coneixen les causes?

L'objectiu principal de l’exploració oftalmològica en el nen és la detecció de les causes que poden provocar l’ambliopia. Aquestes causes són:

Estrabisme, és a dir, la desviació d’un o dels dos ulls (es perd el paral·lelisme entre els dos globus oculars). L’ull estràbic pot estar desviat cap endins, cap enfora, amunt o avall.

Defectes refractius: necessitat de portar ulleres per miopia, hipermetropia o astigmatisme, ja sigui en els dos o només en un ull. Aquests defectes impedeixen que les imatges arribin nítides a la retina.

Malalties de l’ull que causen opacitat dels mitjans, com les cataractes congènites o tenir la parpella caiguda (anomenada ptosi palpebral).

Es pot prevenir?

És important portar el teu fill a una revisió oftalmològica per poder detectar aquestes possibles anomalies. Si les detectem i corregim precoçment, l'ambliopia es pot evitar i revertir amb facilitat.

Pot ser greu?

Sí. De vegades ens arriben a la consulta pacients adults que, sense saber-ho, tenen en un ull una visió de només el 10% i ja no podem fer res per estimular la seva visió.

Com es tracta?

Es tracta amb tots els mitjans possibles perquè al cervell li arribi una imatge nítida abans dels 8 anys de vida. De vegades serà relativament fàcil amb unes ulleres i un pegat a l'ull bo per obligar que l'ull gandul treballi. En altres serà una operació de cataracta congènita o d'estrabisme.

Sigui el que sigui, l'ambliopia és un desafiament permanent perquè, en mans dels Oftalmopediatres i Optometristes pediàtrics experts, cap nen es faci gran amb una manca de visió que podríem haver recuperat.

Aquest lloc web utilitza cookies. Llegiu la nostra política de privacitat aquí
Política de cookies