+34 934 155 637

Glaucoma Agut

Quan la pressió de l’ull puja d’una manera brusca i intensa, i posa en perill la visió de manera irreversible.

De què es tracta?

El Glaucoma agut està produït per una elevació de la pressió intraocular de manera important i en poc temps. Aquest increment de la pressió dins del globus ocular és tan elevat que es produeixen lesions en les fibres del nervi òptic, que comporten la pèrdua d'agudesa visual irreversible. Quan la pujada de la pressió es manté en el temps no només es produeixen lesions en les fibres nervioses sinó també en altres estructures de l'ull per la interrupció de l'aportació sanguínia.

Per què es desencadena el glaucoma agut?

Perquè la sortida de l'humor aquós, que és el líquid que banya les estructures intraoculars transparents i les nodreix, es veu interrompuda. El tancament brusc de les sortides naturals de l'humor aquós comporta l’acumulació d'aquest a l'interior de l'ull i, per tant, l'augment de la pressió. Les causes que poden provocar el tancament de les sortides de l'humor aquós són moltes. L'accés al Canal de Schlemm, nom del primer conducte de sortida de l'humor aquós, situat a l'angle camerular, pot estar bloquejat per estructures veïnes o per material que impedeix el pas a l'humor aquós. L'estructura que amb més freqüència bloqueja l'angle camerular és l'iris que, avança la seva posició per diferents causes (cataractes, luxació del cristal·lí ...), es recolza sobre l'angle tancant de forma brusca el pas a l'humor aquós. La pressió s'eleva fins a 60-80 mmHg (4-5 vegades més del que és normal) en qüestió d'hores

Quins símptomes produeix?

Dolor sever d'un ull que pot irradiar cap a l'òrbita simulant una cefalea intensa del mateix costat.

Ull vermell, la pupil·la es paralitza en posició intermèdia (midriasi mitjana) i no reacciona a l'estímul lluminós com passa a l'altre ull.

Pèrdua de visió amb aparició d'halos al voltant de les llums i/o visió borrosa, mal estat general amb nàusees, vòmits o dolor abdominal.

Hi ha alguna cosa que pot detonar la crisi del Glaucoma Agut?

En certes condicions que afecten el moviment de la pupil·la: activitats en un ambient amb la llum tènue (llegir, cosir, cinema), prendre certes medicacions (fàrmacs contra la depressió, al·lèrgia, congestió nasal, nàusees, asma, mareig); també pot estar provocat per la dilatació de la pupil·la amb fàrmacs o després de grans emocions/estrès.

Com es tracta?

L'objectiu del tractament és disminuir la pressió al més ràpidament possible amb col·liris i, en alguns casos, amb medicacions orals o endovenoses i, posteriorment, tractar la causa subjacent que va provocar la crisi. Quan la causa del glaucoma és l'aposició de l'iris, el tractament amb làser (iridiotomia perifèrica) ho aconsegueix la majoria de vegades. Altres causes possibles tenen els seus tractaments específics.

Es pot prevenir?

Sí. Si té antecedents familiars o en una revisió rutinària, l'oftalmòleg descobreix si hi ha la predisposició anatòmica per a un atac de glaucoma agut. Davant d'una predisposició anatòmica, és aconsellable fer un tractament profilàctic amb làser.

Qui ho pateix amb més freqüència?

El glaucoma agut es presenta amb més freqüència en ulls predisposats, per la seva forma i grandària. Els ulls més petits, generalment hipermetrops, tenen menys espai al seu interior i amb les estructures més properes entre si, el tancament angular és més freqüent. Quan les estructures estan properes, diem que l'angle camerular és estret i, per tant, més fàcil de tancar i bloquejar el pas de l'humor aquós.

El glaucoma agut es presenta més sovint en pacients d'edat avançada, perquè la primera causa de Glaucoma agut és l'anomenat "bloqueig pupil·lar",afavorit per l'augment de la mida del cristal·lí quan aquest pateix de cataractes, i la presència de cataractes és més freqüent a mesura que avança l'edat.

Cita en línia