+34 934 155 637

Glaucoma Congènit

Què és un Glaucoma congènit?

El Glaucoma és una malaltia que provoca dany en el nervi òptic produïda per un augment de la pressió intraocular. Aquests pacients pateixen pèrdua de visió progressiva en la perifèria del camp visual. Aquesta malaltia és freqüent en pacients adults però també hi ha la forma congènita en què els nens ja neixen amb aquesta alteració.

Quins són els diferents tipus de glaucoma pediàtric?

Es classifiquen segons l'edat d'aparició:

  • Glaucoma congènit primari quan aquest es presenta en néixer
  • Glaucoma Infantil quan comença de 1-24 mesos
  • Glaucoma Juvenil quan apareix després dels 3 anys d'edat

Quant de freqüent és aquesta malaltia?

El glaucoma congènit primari apareix en un de cada 10.000-12.000 naixements i suposa l'1% dels glaucomes.

¿El glaucoma congènit és hereditari?

La majoria dels casos de glaucoma congènit són esporàdics (80-90%) i aproximadament el 10% dels casos l'herència és autonòmica recessiva amb penetrància incompleta. Això vol dir que els dos progenitors han de transmetre-ho perquè la malaltia es manifesti en el fill.
En el 70% dels casos afecta els nens de sexe masculí i en aproximadament el 70% dels casos afecta als 2 ulls del nen.

Quina és la causa de la malaltia?

El drenatge de l'humor aquós està afectat com a resultat d'un desenvolupament anormal de l'angle de la cambra anterior. En no poder-se drenar aquest líquid la pressió intraocular augmenta danyant així les fibres del nervi òptic.
La majoria dels casos de glaucoma pediàtric no tenen una causa identificable, i són aquests els que anomenem "glaucomes pediàtrics", però hi ha glaucomes secundaris, que acompanyen altres malalties, i per tant adquireixen un nom propi, com la síndrome de Axenfeld- Rieger, síndrome de Sturge-Weber i la neurofibromatosi. També poden aparèixer per l'ús de medicaments com els corticoides, medicació que ha de registrar-se sempre i requereix de control oftalmològic sempre que s'administri. Amb relativa freqüència el glaucoma pot aparèixer en nens que pateixen traumatismes oculars o són intervinguts quirúrgicament dels ulls, per exemple després de la cirurgia de la cataracta congènita.

Sol·licita visita amb els especialistes de la Unitat d'Oftalmologia Pediàtrica d'Innova Ocular ICO Barcelona: CITA ONLINE

Cita en línia