+34 934 155 637

Presbícia - Vista cansada

La dificultat per veure-hi de prop a partir dels 45 anys.

De què es tracta la presbícia?

A mesura que les persones es fan grans, el cristal·lí es va deshidratant, es torna més rígid i perd la capacitat de canviar la seva forma per poder enfocar els objectes de prop. És el que s’anomena presbícia o “vista cansada”. Aquest fenomen passa generalment a partir dels 40-45 anys i es completa cap als 65 anys quan ja no es pot enfocar res de prop.

A quina edat es pot detectar?

Al voltant dels 45 anys es comença a notar la dificultat per veure-hi de prop. Per exemple, quan es llegeix les lletres es veuen borroses o, fins i tot, inestables. Les lletres no es deformen mai. Si això passa es tracta d’un altre procés, i la visita a l’oftalmòleg és urgent per descartar una alteració de la màcula. L’esforç visual pot produir dolor ocular o de cap.

La presbicia es corregeix amb...

Ulleres de visió de prop, com a tractament clàssic. De 0,5 a 3 diòptries es pot anar enfocant fins als 33 cm de distància habitual de lectura.
Per no dependre de les ulleres, s’han desenvolupat altres sistemes òptics, els més segurs dels quals són:

Altres tècniques que encara no han assolit els nivells de seguretat i estabilitat adequats són entre d’altres:

  • Les lents intraoculars acomodatives.
  • La implantació de lents intracorneals.
  • El Làser de la presbícia (presbilasik).

S’associa a alguna malaltia?

No, la presbícia sempre és un procés natural (fisiològic), però els símptomes, especialment quan comença a notar-se i no sabem de què es tracta, poden confondre’s amb altres problemes de la vista. Per això és molt important anar a l’oftalmòleg o a l’òptic sempre que hi hagi dificultats visuals.

Cita en línia