+34 934 155 637

Oclusió Vascular Retinal

Davant d’una pèrdua de la visió sobtada i indolora en un ull, sempre hem d’anar d’urgències a l’oftalmòleg per descartar un procés vascular a la retina.

Les trombosis o oclusions vasculars de la retina són actualment una causa important de disminució de la visió en la població general. De fet, en freqüència representen la segona malaltia vascular de la retina després de la retinopatia diabètica.

Trombosis ocular

La sang amb oxigen i nutrients arriba a l'ull a través de les artèries i abandona l'ull a través de les venes. Quan es clou una vena, normalment per la presència d'un trombe, es produeix una trombosi venosa. Pot cloure la vena central de la retina, una de les dues venes hemisfèriques o una branca venosa aïllada. Segons el territori danyat per l'oclusió, la visió es veurà més o menys afectada. El quadre clínic característic és una pèrdua brusca i indolora de la visió, que pot ser total o parcial. Quan la trombosi afecta la màcula (el centre de la visió), el compromís funcional pot ser més gran.

En el fons d'ull observarem lesions retinals característiques: tortuositat de les venes, hemorràgies i exsudats a la retina, edema macular i esborrament del nervi òptic, si hi ha afectació d’aquest.

Estudi i control de les trombosis venoses

És important estudiar i controlar els factors de risc que faciliten l'aparició de les trombosis venoses, tant si són factors oculars (glaucoma d'angle obert) o sistèmics (tensió arterial, estats que afavoreixen la formació de trombes en sang, malalties inflamatòries ...).

El maneig de les oclusions venoses retinals té dues finalitats:

Evitar les complicacions que poden aparèixer

- La primera és la d'evitar les complicacions que poden aparèixer com a conseqüència de l'obstrucció del pas de la sang per la vena. Aproximadament, una de cada tres trombosis venoses desenvolupen una isquèmia en el territori afectat per l'obstrucció, és a dir, una falta d'oxigen i nutrients, cosa que facilita l'aparició de neovasos retinals. Aquests vasos de nova formació poden produir hemorràgies (hemovitri) i traccions a la retina (despreniment de retina traccional). A més, hi ha el risc de desenvolupar un glaucoma neovascular si aquests neovasos apareixen a l'angle camerular de l'ull (el congost per on surt l'humor aquós).

La vigilància per evitar l'aparició d'aquestes complicacions és molt important. El tractament consisteix a realitzar una fotocoagulació làser en el territori retinal afectat per reduir la producció de factors que estimulen la formació de vasos retinals nous.

Aconseguir la màxima visió possible

- La segona finalitat és la d'aconseguir la màxima visió possible en els casos en què aquesta s'hagi vist afectada. La pèrdua de la visió pot ser deguda a la falta de reg sanguini dels fotoreceptors, les cèl·lules responsables de l'agudesa visual. Quan passa això no hi ha una solució satisfactòria. Sí que hi ha tractament quan el pacient desenvolupa un edema macular. Amb les noves tècniques com la tomografia de coherència òptica (OCT) és més fàcil la detecció d'aquest edema a la màcula i el monitoratge del seu tractament i evolució.

Per tractar l’edema macular en aquests casos de trombosi venosa se fan servir les injeccions intravítries d’antiangiogènics o de corticoides. En el cas de les trombosis de branca venosa es pot realitzar una fotocoagulació làser focal a l’àrea macular.

Cita en línia