+34 934 155 637

Esclerosi múltiple

En l’oftalmològica es manifesta principalment com una neuritis òptica, una inflamació del nervi òptic que, entre altres símptomes, pot causar pèrdua de visió.

Què és l'esclerosi múltiple?

L'esclerosi múltiple és una malaltia neurològica del tipus autoimmune, és a dir, és ocasionada per l'atac de les pròpies defenses de l'organisme contra algunes zones del sistema nerviós.

Quina és la causa de l’esclerosi múltiple?

No es coneix una causa única que desencadeni la malaltia, però se sap que és més freqüent en latituds càlides i no pas en els tròpics, i que es relaciona amb haver crescut en ambients excessivament higiènics. També amb alguns virus com el de la mononucleosi, amb el tabaquisme, i se sap que hi ha més risc d'aparició si es tenen familiars afectats.

La freqüència de l'esclerosi múltiple a Espanya es troba al voltant dels 100 casos per cada 100.000 habitants, això es tradueix en uns 46.000 afectats per la malaltia.

En què consisteix aquesta malaltia? Quins símptomes té?

El fet clau en l'esclerosi múltiple és el mal de la mielina, una substància que recobreix les neurones com un aïllant elèctric. Quan aquesta coberta de mielina es trenca per l'atac autoimmune, es redueix la velocitat de transmissió elèctrica de les neurones malmeses i això es tradueix en els símptomes clàssics de l'esclerosi múltiple: neuritis òptica, trastorns de la medul·la espinal, dèficits sensitius o de moviment, descoordinació, mal control de l'esfínter urinari, etc.

L'esclerosi múltiple sol aparèixer en forma de brots autolimitats però repetits on sorgeix un defecte neurològic i en setmanes millora de manera parcial o total. No obstant això, amb el temps, la malaltia tendeix a produir la pèrdua de les neurones afectades i els defectes neurològics poden ser persistents i progressius.

Com es presenta en el camp de l'oftalmologia?

En l’àmbit oftalmològic l'esclerosi múltiple es manifesta principalment com una neuritis òptica desmielinitzant, és a dir, una inflamació d'un o tots dos nervis òptics, la qual causa pèrdua de visió, destenyiment dels colors percebuts, taques en el camp de visió i una mica de dolor en moure l'ull.

Segons la gravetat de la neuritis pot ser necessari administrar corticoides intravenosos, tot i que cal tenir present que aquest tractament només escurça el temps de recuperació, no el nivell de visió que es recupera.

Altres manifestacions oculars són la visió doble i el tremolor ocular (nistagme) a causa de lesions a la tija cerebral.

Com es diagnostica?

Per a diagnosticar l'esclerosi múltiple es requereix una avaluació neurològica i neurooftalmològica, així com una ressonància magnètica cerebral i altres estudis com la campimetria, l’OCT, potencials evocats i, a vegades, una punció lumbar.

Actualment, comptem amb múltiples tractaments per a limitar l'evolució de l'esclerosi múltiple com l'interferó beta, el glatiràmer, el fingolimod, els anticossos monoclonals i els immunosupressors.

Cita en línia