+34 934 155 637

Astigmatisme

Quan l’ull enfoca diferent en diferents eixos de la visió.

De què es tracta?

L'ull astigmàtic,en enfocament, no és igual en tots els eixos o meridians. Per exemple, si mirem un rellotge, podem veure més nítides dues hores oposades (per exemple les 3 i les 9), i més borroses les que estan en angle recte (les 12 i les 6).

Generalment es deu al fet que la còrnia no és esfèrica i és la que indueix aquest grau d'enfocament diferent. Seguint l'exemple, la còrnia és com l'esfera de vidre del rellotge, idealment regular en totes les seves curvatures

Es mesura en diòptries, generalment en signe negatiu, sempre al costat dels graus d'orientació entre 0 i 180º.

A quina edat es pot detectar?

L'astigmatisme comú és congènit i es manifesta de vegades de petit (sobretot quan és alt), a l'edat escolar (quan dificulta l'aprenentatge o l'atenció), a l'adolescència o la joventut o, fins i tot, de més gran.

Es pot produir l’astigmatisme després d'una operació de cataractes, després d'un accident amb perforació ocular o per problemes de forma o de posició del cristal·lí.

Els símptomes més comuns són: la visió borrosa, la deformació lleu de les imatges, el cansament visual i el mal de cap per l'esforç del múscul ciliar per aconseguir, sense èxit, enfocar la nostra visió.

Es corregeix amb...

...diversos sistemes, tant òptics com quirúrgics, són efectius i molt segurs:

  • Ulleres correctores
  • Lents de contacte
  • Cirurgia refractiva amb làser com el LASIK, que ha demostrat seguretat fins a les 4 diòptries.
  • Cirurgia refractiva amb lents intraoculars astigmàtiques (tòriques), amb extracció del cristal·lí o mantenint-lo.

S'associa a alguna malaltia ...

L'astigmatisme que, sense causa aparent, tendeix a augmentar, no és un astigmatisme comú de naixement, per això l’hem d'estudiar. Pot ser el primer símptoma d'una malaltia de la còrnia, com el queratocon.

Els astigmatismes lleus (0,5 diòptries) són pràcticament normals perquè cap còrnia és geomètricament perfecta i no donen símptomes.

Un astigmatisme elevat en un nen en un dels ulls o una diferència important de graduació entre els dos ulls, pot ser causa d'ambliopia (ull gandul) perquè no es desenvolupa aquesta visió,en ser percebuda com a borrosa pel cervell. Per això és molt important que portem a l'oftalmòleg els nostres nens i nenes al voltant dels 3 anys de vida.

L’astigmatisme en la majoria dels casos s’associa a la miopia o a la hipermetropia.

Notícies

Quant dura?, fa mal?, i què passa si moc els ulls durant la intervenció?

25/07/2022 - És veritat que el temps d'actuació del làser a la còrnia és de pocs segons? Sí. La cirurgia LASIK es caracteritza per ser una cirurgia refractiva ràpida i ambulatòria. Això…

+ info

Lents ICL: Invisibles i reversibles

26/04/2022 - Per eliminar l’ús d’ulleres hi ha alternatives a la popular Cirurgia LASIK per a tots aquells pacients que prefereixin una cirurgia que no faci canvis permanents anatòmics a l’ull o…

+ info

Cita en línia