Innova Ocular - ICO Barcelona

5 bones raons per operar-te les diòptries a l’ICO

Molts pacients utilitzen Internet per conèixer els centres i les tècniques que els ajudaran a abandonar les ulleres o les lentilles.

La decisió d’on operar-se els ulls i qui ho farà és crucial. És una decisió que s’ha de prendre amb precaució i que sol ser difícil.

Aquestes són les raons principals que creiem que posen la Unitat de Cirurgia Refractiva de l’ICO a primera línia a l’hora de prendre aquesta decisió tan important:

1. El làser Amaris

És el làser més avançat, amb més prestigi entre la comunitat científica i més ben valorat pels pacients. És l’instrument de cirurgia ocular actual amb més valor intrínsec. Transmet al teixit corneal l’energia perfectament dosificada i ajustada punt a punt per a cadascun dels milions d’impactes que es requereixen per canviar la curvatura i corregir les diòptries. 

És fonamental la garantia que, sigui quin sigui el moviment que faci l’ull durant el tractament, el làser el seguirà. I aquests moviments són involuntaris. Així, operar-se amb tota la seguretat que el tractament no es descentrarà fa que els pacients entrin al quiròfan amb la mínima inquietud. I és un avanç grandíssim l’escurçament del temps que dura la intervenció: 3 o 4 minuts passen volant. La frase que més sentim al quiròfan quan acaben les operacions és gairebé sempre la mateixa: “Ja està?” 

El tractament personalitzat segons topografia és una altra de les claus. 

2. L’equip quirúrgic

El cirurgià (Dr. David Andreu) prepara l’ull perquè tot surti bé. Practica la làmina corneal amb el microqueratom pendular, instrument senzill, precís i molt segur. El cirurgià centra i enfoca el làser. Al final, reposa la làmina i s’assegura que, sense sutures, la còrnia quedi gairebé com si no l’haguessin tocat.

El làser no va sol. La tècnic (DOO Virgínia Andreu) programa el làser per a cada tractament i realitza tots els calibratges i protocols que exigeixen els controls de qualitat del làser. La precisió i la seguretat de l’ús del làser són a les seves mans.

La resta d’instruments no arriben tots sols a la mà del cirurgià. La infermera instrumentista (DUE Isabel Grau) aguanta i posa a la mà del cirurgià els instruments de microcirurgia i garanteix el funcionament perfecte del microqueratom. A més a més, garanteix una cosa fonamental en cirurgia: l’esterilitat.

Aquest equip quirúrgic treballa conjuntament de manera ininterrompuda des de l’any 2001 en tots els casos de làser excímer de l’ICO.

3. L’equip de diagnòstic

La cirurgia refractiva obliga a practicar un estudi molt minuciós de cada pacient. La raó per operar-se i l’estil de vida de cada cas han de quedar clars. Els mesuraments que influeixen en la decisió i en la programació del làser són molts: la graduació, el paper de l’acomodació (per això també graduem amb gotes que dilaten la pupil·la), els valors de curvatura corneal, el gruix de la còrnia en micres, el diàmetre de la pupil·la. Tot són números que cal controlar amb criteris experts. 

“La precisió del làser comença amb la precisió d’aquests mesuraments”. 

A més, s’han de saber indicar altres tècniques, com la implantació de lents intraoculars tipus ICL o la cirurgia del cristal·lí en els casos en què el làser no és la millor opció. 

La DOO Montse Ortiz, com a responsable d’Optometria Clínica, treballa a l’equip des dels seus inicis i comparteix l’estudi i el tractament dels pacients amb el Dr. Héctor Fariña. El DOO Juli Viadé, la DOO Anna Medina i la DOO Carmen Aleson realitzen tots els estudis optomètrics de la Unitat de Cirurgia Refractiva.

4. El Servei d’Urgències i un equip multidisciplinari

Encara que la cirurgia refractiva és extremadament segura, no està exempta que sorgeixi algun problema en el postoperatori, encara que només sigui un dubte en l’administració del tractament o l’entrada d’una busqueta o un copet a l’ull amb la mà del nostre nadó.  Per això és un gran avantatge tenir un equip propi d’urgències que coneix aquests procediments i que accedeix informàticament a l’instant a tota la informació del pacient i la seva operació. Com que té un Servei d’Urgències permanent des de l’any 1989, l’ICO sempre ha comptat amb aquest avantatge per a totes les operacions que realitzen els seus cirurgians.

La cirurgia refractiva no s’ha de centrar només en la còrnia o el cristal·lí. L’ull és un sistema integrat que necessita un equip d’especialistes integrats. Qualsevol problema previ o posterior que afecti la retina o que associï algun tipus de glaucoma o que requereixi un estudi oculoplàstic o neurooftalmològic, compta amb unitats especialitzades de molt alta qualificació.

5. El compromís ètic

A l’ICO la cirurgia refractiva s’ha desenvolupat des dels seus inicis seguint comportaments ètics estrictes. S’operen només aquells casos que compleixen tots els criteris de seguretat. Se segueixen amb rigor totes les limitacions que els avenços científics han anat perfilant. S’utilitzen materials quirúrgics de la màxima qualitat per a cada pacient. Es discuteixen en sessió clínica tots els casos especials, per trobar la millor solució entre tot l’equip.

Ètica compromesa amb cada persona que confia els seus ulls al nostre equip. I una cosa fonamental: màxima informació i comunicació en tot el procés.

Aquest lloc web utilitza cookies. Llegiu la nostra política de privacitat aquí
Política de cookies