Innova Ocular - ICO Barcelona

Mosques Volants (miodesòpsies)

Imatges opaques superposades com a punts, vels, núvols, línies sinuoses...sempre mòbils amb el moviment dels ulls.

Què són les mosques volants?

Les "mosques" constitueixen opacitats en el vitri, un gel que ocupa la part posterior del globus ocular. L'aparició de mosques volants en la visió (anomenades tècnicament miodesòpsies) és un fet freqüent, especialment en els miops. En anglès el terme equivalent és el de "floaters", traducció de cossos flotants.

En la infància el vitri és un gel molt dens i cohesionat, però amb els anys hi apareixen zones de liqüefacció, llacunes més líquides, fet que provoca que perdi volum i pugui col·lapsar-se bruscament. Aquest col·lapse causa una separació del vitri de les parets internes del globus ocular (en concret de la capa interna, la retina), el que es coneix com a despreniment del vitri posterior (DVP).

Com es manifesta el despreniment del vitri posterior?

El DVP es manifesta generalment amb l'aparició brusca de mosques volants i, ocasionalment, amb la visió de llampecs de llum en la visió perifèrica (fotòpsies). Aquestes llums són causades perquè la tracció del vitri sobre la retina produeix una estimulació mecànica que arriba al cervell en forma d'impuls elèctric, com si fos una llum real.

Quins riscos té el DVP?

És bàsic realitzar una exploració minuciosa del fons d'ull en tot DVP brusc, ja que entre un 1 i un 3% dels casos poden presentar un esquinç retinal com a conseqüència de la tracció que pot realitzar el vitri sobre la retina en col·lapsar-se. Aquests esquinçaments necessiten la fotocoagulació amb làser per evitar el despreniment de la retina. És a dir, la majoria de despreniments de la retina passen després d'un DVP però afortunadament la majoria de DVP no causen despreniment de la retina.

En altres ocasions la retina no s'esquinça però sí que es pot trencar un vas sanguini. Llavors la visió es pot afectar de manera difusa i arribar, fins i tot, a tapar tot el camp visual. És l'anomenada hemorràgia vítria o hemovítria.

S'ha de fer algun tractament?

Normalment, les mosques volants disminueixen i pràcticament desapareixen en poques setmanes (poden persistir però, a causa d'un procés d'adaptació cerebral, solen deixen de molestar), i no es necessita cap tractament. Per a les mosques volants persistents, no hi ha ni gotes ni pastilles que siguin efectives encara que, només en els casos en què siguin molt mal tolerades, una cirurgia anomenada vitrectomia pot eliminar-les.

Què cal fer en aquests casos de mosques, llums, visió borrosa?

En conclusió, és bàsic anar a l’oftalmòleg davant l’aparició brusca de mosques volants o centelleigs lluminosos, ja que un diagnòstic precoç pot disminuir el risc de despreniment de la retina.

Aquest lloc web utilitza cookies. Llegiu la nostra política de privacitat aquí
Política de cookies